RONDALLA DELS PORTS

 Rondalla rectangular

La Rondalla dels Ports és una agrupació de sonadors, cantadors i balladors que reivindiquen i posen en pràctica els gèneres músicals i ballables més tradicionals de les terres que envolten els ports de Beseit, espai natural compartit per aragonesos, valencians i catalans.

La rondalla, ronda o música de corda ha sigut una de les grans formacions instrumentals dins de la tradició musical de tot Catalunya (on inexplicablement ha quedat arraconada i sense reivindicar), Aragó i el País Valencià, i ja es documenta, amb configuracions diverses, des del segle XVIII.

Els seus membres, que havien adquirit els seues coneixements, repertori i tècniques interpretatives per tradició, eren músics i cantadors no professionals que sonaven instruments com ara la guitarra, el guitarró, el tiple, la bandúrria, el llaüt, la citra, el violí, els ferrets, les castanyetes, la castanyola…

Esta formació musical era i és encara la protagonista de diferents actes del calendari festiu de gran part del territori de l’antiga diòcesi de Tortosa, i podíem vore-la antany en rondes, ballades, bureos i xeres, vetlades de versadors… que actualment estan tornant a recuperar el seu espai en carrers i places de les nostres poblacions.

Gràcies al treball d’investigació etnogràfica dut a terme per alguns dels seus membres, la Rondalla dels Ports oferix un repertori de peces de la tradició popular autòctona com ara jotes, fandangos, seguidilles, granaïnes, albades, valsos, havaneres, masurques, pasdobles… que han estat en vigor fins fa poc temps en les terres catalanes de l’Ebre, les comarques valencianes dels Ports i el Baix Maestrat i el territori aragonés banyat pels rius Matarranya i Mesquí, i que ara tornen a reviscolar com una música, uns cants i uns balls perfectament actuals i vàlids per a passar moments d’oci, gaudi i diversió.

Més informació:

Telèfon de contacte: 616.410.254 (Lluís) i 658.46.37.06 (Sergi)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Lluís) / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Sergi)