Lo Canalero

L’Escola de Música Tradicional Ebrenca “Lo Canalero”, promoguda per l’associació Espai de So de Tortosa, és un espai de formació que naix amb l’objectiu principal d’acostar el públic interessat al patrimoni etnomusical i coreicomusical de les Terres de l’Ebre, lluny de tòpics i mistificacions.

El fet que porte el nom de Josep Garcia Sanz “lo Canalero” (1904-2004) respon a la nostra intenció de reivindicar una figura referent en el món del cant versat i la música tradicional ebrenca com va ser este roquetenc, cultivador d’un dels gèneres coreogràfic, literari i musical més autòcton de tot Catalunya: la jota o cota, com ha estat coneguda fins fa pocs anys.

Els nostres eixos: la formació i la promoció del patrimoni etnomusical ebrenc

La formació de la nostra escola es caracteritza fonamentalment per oferir als alumnes uns continguts, rigorosos, atractius i fruit del coneixement profund del fet etnomusical del nostre professorat, el qual està avalat per la seua formació i experiència en el camp o àmbit d’estudi determinat.

En este sentit, les nostres activitats estan dirigides a un públic de diferents edats, ja siguen de Roquetes o de les poblacions veïnes, i no és necessari tindre coneixements previs en el món de la música, el cant i el ball tradicionals.

A més a més, i com a suport a estes activitats, l’Escola té previst l’organització d’altres actes paral·lels com ara cicles de conferències, xarrades, classes magistrals, bureos (ballades amb sopars populars), ballades, exposicions, vetlades de versadors, etc.

escola de música lo canalero

Matrícula | Calendari

 

Introducció a la música, ball i cant tradicionals per a xiquets/es 

De 6 a 14 anys. Dilluns, dimecres, dijous o divendres, a partir de les 17.00 hores, en funció de la distribució que es faci dels grups.
Sessions col·lectives de 1 hora.
A partir de dilluns 19 de setembre. 45€ xiquet/trimestre

Guitarra tradicional per a xiquets/es

De 6 a 14 anys. Dijous a les 17.00 hores. Sessió col·lectiva de 1 hora.
A partir de dijous 22 de setembre. 45€ xiquet/trimestre

Llaüt i bandúrria tradicionals per a xiquets/es

De 6 a 14 anys. Divendres a les 17.00 hores. Sessió col·lectiva de 1 hora.
A partir de divendres 23 de setembre. 55€ adult/trimestre

Cançó improvisada per a adults: Jota, albades, garrotin i corrandes

(nivell inicial i intermedi)
A partir de 14 anys. Dilluns a hores convingudes. Sessions individuals de 45 minuts
a partir del dilluns 19 de setembre. 55€ adult/trimestre

Ball tradicional per a adults (nivell inicial)

A partir de 14 anys. Divendres de 19.00 a 20.15 h. Sessió col·lectiva de 1 hora
A partir del divendres 23 de setembre. 55€ adult/trimestre

Ball tradicional per a adults (nivell intermedi)

A partir de 14 anys. Dissabtes alterns d’11.00 h a 12.30 h. Sessió col·lectiva d’hora i mitja
A partir del dissabte 24 de setembre. 60€ adult/trimestre

Percussió tradicional per a adults (nivell inicial i intermedi)

A partir de 14 anys. Dimecres de 19.00 h a 21.00 h. Sessió col·lectiva de 1 hora
A partir del dimecres 21de setembre. 55€ adult/trimestre

Dolçaina i bot per a adults (nivells elemental i intermedi)

A partir de 14 anys. Dimecres a hores convingudes. Sessions individuals de 45 min
A partir del dimecres 21 de setembre. 55€ adult/trimestre

Corda per a adults: guitarra, guitarró i tiple tradicionals

(nivell elemental i intermedi)
A partir de 14 anys. Dijous a hores convingudes. Sessions individuals de 45 min
A partir del dijous 22 de setembre. 55€ adult/trimestre.

Llaüt i bandúrria per a adults (nivell elemental i intermedi)

A partir de 14 anys. Divendres a hores convingudes. Sessions individuals de 45 min
A partir del divendres 23 de setembre. 55€ adult/trimestre

Més informació:

Tel. 658.463.706 (Sergi, coordinador de l’Escola), Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
o consultant www.ebrefolk.cat
o els perfils de facebook de l’Escola
de Música Tradicional “Lo Canalero” i d’Espai de So.

RONDALLA DELS PORTS

La Rondalla dels Ports és una agrupació de sonadors, cantadors i balladors que reivindiquen i posen en pràctica els gèneres músicals i ballables més tradicionals de les terres que envolten els ports de Beseit, espai natural compartit per aragonesos, valencians i catalans.

La rondalla, ronda o música de corda ha sigut una de les grans formacions instrumentals dins de la tradició musical de tot Catalunya (on inexplicablement ha quedat arraconada i sense reivindicar), Aragó i el País Valencià, i ja es documenta, amb configuracions diverses, des del segle XVIII.

Els seus membres, que havien adquirit els seues coneixements, repertori i tècniques interpretatives per tradició, eren músics i cantadors no professionals que sonaven instruments com ara la guitarra, el guitarró, el tiple, la bandúrria, el llaüt, la citra, el violí, els ferrets, les castanyetes, la castanyola…

Esta formació musical era i és encara la protagonista de diferents actes del calendari festiu de gran part del territori de l’antiga diòcesi de Tortosa, i podíem vore-la antany en rondes, ballades, bureos i xeres, vetlades de versadors… que actualment estan tornant a recuperar el seu espai en carrers i places de les nostres poblacions.

Gràcies al treball d’investigació etnogràfica dut a terme per alguns dels seus membres, la Rondalla dels Ports oferix un repertori de peces de la tradició popular autòctona com ara jotes, fandangos, seguidilles, granaïnes, albades, valsos, havaneres, masurques, pasdobles… que han estat en vigor fins fa poc temps en les terres catalanes de l’Ebre, les comarques valencianes dels Ports i el Baix Maestrat i el territori aragonés banyat pels rius Matarranya i Mesquí, i que ara tornen a reviscolar com una música, uns cants i uns balls perfectament actuals i vàlids per a passar moments d’oci, gaudi i diversió.

Més informació:

Telèfon de contacte: 616.410.254 (Lluís) i 658.46.37.06 (Sergi)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Lluís) / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Sergi)

Espai de So

Espai de So és una associació de recerca i difusió etnogràfica, amb seu a Tortosa, de la qual formen part diferents professors, músics i/o investigadors de Catalunya i del País Valencià relacionats amb la música i el ball tradicionals.

A banda de la tasca d’investigació (que duen a terme alguns dels seus membres dins de l’àmbit esmentat), Espai de So té com a objectiu fer arribar a les persones interessades un ampli ventall d’activitats centrades en l’ensenyament i la difusió del patrimoni etnomusical de les comarques de la Terra Alta, Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Montsià (Catalunya), Matarranya-Mesquí (Aragó) i Maestrat i Ports (País Valencià), el qual, considerem encara prou desconegut.

El nostre projecte s’articula en tres eixos, la recerca, la formació i la difusió del patrimoni etnomusical d’este territori, i per això les nostres activitats van dirigides tant a qualsevol particular com a grups de danses, colles de dansadors i dansadores de “dansades” o “jotes” de plaça, colles de dolçainers, bandes de música, comissions de festes, associacions de veïns, col•legis i instituts, ajuntaments, consells comarcals, conservatoris de música i dansa, etc.

Entre les activitats que duem a terme hi ha:

  • Tallers d’instruments tradicionals
  • Tallers i cursos de cant versat (jota i altres gèneres improvisats)
  • Tallers de ball tradicional
  • Conferències i xarrades sobre el patrimoni etnomusical
  • Treballs d’assessorament, investigació i coordinació destinats a la recuperació, restauració i revitalització de balls-danses de festa major locals (“dansades”, “capdeballs”, “jotes” de plaça…).
  • Redacció i publicació d’articles i altres materials sobre el patrimoni etnomusical en revistes locals, comarcals, etc.
  • Passarel•les d’indumentària tradicional i histórica
  • Muntatge i configuració d’exposicions

Dins de la nostra entitat hem impulsat la creació de la formació musical “Rondalla dels Ports” i també l’Escola de Música Tradicional Ebrenca “Lo Canalero” a Roquetes (Baix Ebre) i l’Ebrefolk. Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre).

Més informació:

Telèfon de contacte: 616.410.254 (Lluís) i 658.46.37.06 (Sergi)
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Lluís) / Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. (Sergi)